Εξοικονομώ κατ' οίκον

Επωφεληθείτε από το Πρόγραμμα

Εξοικονόμησης Ενέργειας


 
     by     &
 

Επικοινωνίστε με την εταιρεία μας [email protected]  για να ενημερωθείτε για τις λύσεις που σας προσφέρει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια» καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σας βοηθήσουμε. 

 

Τί είναι όμως το εξοικονόμηση κατ’ οίκον και πως μπορεί κάποιος να εποφεληθεί από αυτό

 

 

Τι είναι το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας (διαμέρισμα, πολυκατοικία, μονοκατοικία) κατά μία τουλάχιστον κατηγορία, εξοικονομώντας χρήματα, ενέργεια και αυξάνοντας την αξία της κατοικίας.
H ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με παρεμβάσεις που συνίστανται από τον ενεργειακό επιθεωρητή μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.


Τι επιδοτεί το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον


Επιλέξιμες παρεμβάσεις του προγράμματος αποτελούν η αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου ή η μόνωση της ταράτσας, η τοποθέτηση τεντών και συστημάτων σκίασης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (αλλαγή καυστήρα πετρελαίου),  η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας ή λέβητα pellet, ξύλου ή βιομάζας, η εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.α. 
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) είναι 15.000€ ανά ιδιοκτησία. Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που θα ενταχθείτε λαμβάνετε αντίστοιχο ποσό δωρεάν επιχορήγησης και το υπόλοιπο είναι  άτοκο δάνειο, 4, 5 ή 6 έτη που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξοφληθεί, αν το επιθυμείτε, χωρίς καμία επιβάρυνση.


Ποιους αφορά το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄οίκον"


To Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση  κατ' οίκον» είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή ένωση και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες είτε διαμερισμάτων είτε μονοκατοικιών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αφορά μόνο ακίνητα οικιακής χρήσης και όχι επαγγελματικής, όπως καταστήματα, ενώ το ίδιο φυσικό πρόσωπο αν διαθέτει παραπάνω από ένα ακίνητα μπορεί να υποβάλει αίτηση για κάθε ένα από αυτά ακόμα και αν είναι νοικιασμένο ή κενό χωρίς περιορισμό στον αριθμό.


Ποιά ακίνητα αφορά

Είναι επιλέξιμα όλα τα διαμερίσματα ανεξαρτήτου εμβαδού και οι μονοκατοικίες παντός τύπου ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός
στο έτος κατασκευής του ακινήτου.
(Μπορεί να είναι παλιό ή νεόδμητο).


Τι βελτιώσεις περιλαμβάνει σε διαμερίσματα / μονοκατοικίες

Επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι αυτές με τις οποίες θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα.
Για παράδειγμα από την βαθμίδα Ε που ανήκουν και τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα να ανέβει στην βαθμίδα Δ.
(Οι κατοικίες με ανεπαρκή θερμομόνωση, είναι πολύ ενεργοβόρες και εφόσον δεν έχουν προβεί σε ριζική ανακαίνιση, θα βρίσκονται με μεγάλη πιθανότητα σε κατηγορία μικρότερη ή το πολύ ίσης της Δ. Σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κατηγορία θα προκύψει από την ενεργειακή επιθεώρηση.)
Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης εξωτερικά ή εσωτερικά του κτιρίου ή  μόνωση της ταράτσας, η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης όπως η αλλαγή του καυστήρα ή η εγκατάσταση καυστήρα pellet, ξύλου ή βιομάζας, η εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού ή η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας συνδεδεμένα με το σύστημα θέρμανσης ή ακόμα και η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπως τέντες, ρολά και εξώφυλλα, κ.α.

Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να μπώ στο πρόγραμμα

Όσον αφορά τον ιδιοκτήτη θα πρέπει να έχει ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία (επικαρπία, ψιλή κυριότητα) οποιουδήποτε ποσοστού σε επιλέξιμο ακίνητο και να έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 60.000€ ή οικογενειακό κάτω από 80.000€.
Όσον αφορά το ακίνητο μπορεί να είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία οποιουδήποτε έτους κατασκευής αρκεί να υφίσταται νόμιμα. Θα πρέπει να μην  είναι επαγγελματικής χρήσης, να είναι ενεργειακής κατηγορίας από Δ και κάτω και να έχει τιμή ζώνης κάτω από 2.100€ ανά τετραγωνικό μέτρο άρα αφορά και τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Πόσο καθυστερεί η γραφειοκρατία και τι έγγραφα πρέπει να προσκομίσω σε εσάς


Αν προσπαθήσει κανείς να κάνει όλη τη διαδικασία μόνος του, η  εμπειρία έχει δείξει ότι θα χρειαστεί κατά μέσο όρο από 12 έως 24 μήνες (Βάσει στατιστικών του έτους 2013) μέχρι την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ενώ καλείται και να συντονίζει τους προμηθευτές αλλά και συνήθως του ζητείται να καταβάλει πρώτα σε αυτούς το κόστος των παρεμβάσεων ενώ θα περιμένει να πληρωθεί με την ολοκλήρωση του φακέλου για να πάρει κάποια στιγμή τα χρήματά του πίσω.
Εμείς επειδή λειτουργούμε ουσιαστικά ως υπηρεσία μίας στάσης ολοκληρώνουμε την διαδικασία το αργότερο σε 5 μήνες (Βάσει στατιστικών του έτους 2013) από την αρχική αίτηση χωρίς να απασχολούμε τον ενδιαφερόμενο και χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στους συμβεβλημένους μας προμηθευτές ενώ αναλαμβάνουμε και την διοικητική επίβλεψη του έργου χωρίς μάλιστα να μας πληρώσει ούτε 1 ευρώ.
Όσον αφορά τα δικαιολογητικά, θα χρειαστούμε με την αίτηση κάποια έγγραφα που αφορούν την τραπεζική προέγκριση καθώς κα τον τίτλο κτήσης και την άδεια οικοδομής του ακινήτου και κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις που θα του τις δώσουμε έτοιμες απλά για υπογραφή.

 

Μπορώ να πληρώσω ο ίδιος τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής μου χωρίς να μπλέξω με τράπεζα και δάνειο


Δυστυχώς δεν μπορείτε. Ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του προγράμματος «Εξοικονόμηση  κατ οίκον» είναι μόνο οι συμβεβλημένες τράπεζες.
Συνεπώς είναι απαραίτητη η έγκριση και εκταμίευση τραπεζικού δανείου κατά το ποσόν που αντιστοιχεί στην ίδια συμμετοχή σας.
Είναι όμως δυνατόν μετά από την ολοκλήρωση του φακέλου να προεξοφλήσετε όλο το ποσόν του δανείου χωρίς καμία επιβάρυνση για εσάς, ώστε να απαλλαγείτε από την καταβολή δόσεων.